Pàgines

27 de setembre 2007

Setmana 10 anys d'agermanament (3)


Ahir dimecres 26 de setembre varem poder participar i apendre una mica més a la xerrada de la cultura sahrauí, finalment per motius laborals Brahim Breh, representant del Ministeri de Cultura Sahrauí, no hi va poder participar i varen ser els companys de la Universitat de Girona els que ens van explicar els trets diferencials de la cultura sahrauí.
Des de la UdG l'any 1995 es va donar resposta a una demanda del Ministeri de Cultura de la RASD, i es va realitzar el Museu Nacional del Poble Saharauí, ubicat al campament del 27 de febrero (actualment en rehabilitació a causa de les fortes pluges que hi van haver). El projecte fóu resultat d'una proposta directe del govern de la RASD a la UdG per a la realització de la recerca històrica, arqueològica i antropològica destinada a la valorització patrimonial i l'aplicació pedagògica immediata a les escoles dels campaments d'aquests treballs de recerca.
Des de la UdG s'han realitzat varies expedicions de recollida d'informació i catalogació de les pintures rupestres, tombes preislàmiques i jaciments paleolítics al territori lliberat.
Actualment se'ls hi afegeix una dificultat més que és poder mantenir aquest llegat històric i protegir-lo, ja que s'han trobat algunes de les pintures malmeses per soldats de la Minurso, amb inscripcions de noms i dates on van estar allà, o pintades anumerant les pintures rupestres amb sprays blaus.
Va ser una xerrada prou interessat, que ens van mostrar tota la feina realitzada des de la UdG.

Ja sabeu, les activitats continuen avui a les 19h. amb la presentació del nou llibre de Josep Maria Fonalleras La samarreta de la Fatimetu a la Fundació Universitat de Girona.

I, divendres a les 19h al Centre Cultural de la Mercè amb la xerrada Els territoris ocupats del Sàhara Occidental a càrrec de Cristina Navarro i amb Sultana Jaya, estudiant sahrauí que va es manifestava pacificament per la llibertat del poble sahraui quan la policia va carregar contra ells i va perdre un ull en els fets.