Pàgines

14 d’octubre 2007

SOTA L'OMBRA DEL DESERT


DES D'ACAPS GARROTXA ENS CONVIDEN A L'ESTRENA DEL REPORTATGE "SOTA L'OMBRA DEL DESERT" GRAVAT DURANT AL MES D'ABRIL D'ENGUANY ALS CAMPAMENTS DE REFUGIATS SAHARAUÍS,
- EL PROPER DISSABTE 20 D'OCTUBRE A LES 19 HORES
- A L'ESCOLA D'ADULTS D'OLOT.


APROFITEM PER IMFORMAR-VOS QUE DURANT EL CAP DE SETMANA DEL 20 I 21 ENS PODREU TROBAR EN UN ESTAN A LA FIRA DE ST. LLUC D'OLOT.

07 d’octubre 2007

El Sàhara sense filtres











El Sàhara sense filtres és una de les exposicions que hem tingut durant la setmana d'actes de celebració dels 10 anys d'agermanament entre Girona i Farsia, a la Casa de la Cultura de Girona, exposició com bé diu el nom El Sàhara sense filtres, en Toni de Caldes amb les fotos dels viatges que ha fet als campaments, i a la zona alliberada, ens ha sorprés amb les imatges que n'ha triat de les tantes que té. És una mostra de les imatges que podem veure els que baixem als campaments de refugiats sahrauis. Una mostra de les dones, els homes, nens i nenes que viuen a l'exili des de fa més de 32 anys. Una mostra de més d'un centenar de fotografies que ens mostren la realitat dels campaments. Juntament amb els dibuixos fets per Joan Escribà, que amb un viatge que ha fet als campaments ha pogut plasmar el que són els campaments amb una facilitat increïble, dibuixos que amb el seu traç ens transporten al Sàhara, al mig de la hamada de Tinduf. Una mostra més per la lluita del poble sahraui, per a la independència del Sàhara.
Exposició que tindrem a disposició de tothom que vulgui, només cal que ho demaneu.









Una sorpresa per mi l'homenatge a ma mare, na Tere Borin, una mostra de reconeixament i de record a ma mare per part dels companys d'Acaps Girona. Ara que practicament ja farà un any que va morir els hi agraeixo aquest homenatge en nom de tota la familia, en Quimet, la Miriam i jo mateixa la Txell, gràcies companys. Moltes gràcies Toni.

01 d’octubre 2007

Connexió amb els territoris ocupats


Aquests dies ha estat entre nosaltres la Sultana Jaya, amb la seva germana i una cosina, he pogut veure la comunicació que hi ha a les zones ocupades. La quantitat de gent que hi ha mobilitzada als territoris ocupats, potser perquè aquí ens arriba molt poca informació dels territoris ocupats.
El divendres passat després de la xerrada de la Sultana, van venir totes elles a casa, i a través d'en Nama, administrador d'un xat on es conecten sahrauis des dels territoris ocupats, des dels campaments i també des de casa nostra. Vam poder sentir les impressions de tots els que volien explicar el que estava passant al Sàhara Ocupat.
La Sultana (com podeu veure a la foto) va parlar a través d'internet mentre molts i moltes sahrauis l'escoltaven i li dedicaven les seves felicitacions, el seu recolçament i el seu Sàhara independent.
La veritat és que no tenia noticia que funcionés una manera tan fàcil i tan rapida per difondre les noticies entre els sahrauis. Va ser per mi un fet impressionant sentir a moltes persones des del Sàhara donant notícies d'última hora, de manifestacions fetes, de pallisses rebudes, etc.
De fet van parlar amb els territoris ocupats durant molta estona, amb hassania, mentre em traduien resumides algunes de les coses que allà es deien. Cap a les 3 de la matinada va ser quan després d'uns quants tes va acabar la connexió per anar a descansar. En el camí de portar na Sultana al Hotel em va demanar a veure si podia enviar unes fotos de les que havia fet a la xerrada a un mail al territori ocupat, per tal que se'n pogués fer difusió ràpidament, i així va ser aquella mateixa matinada les fotos ja recorrien el Sàhara Ocupat.
La Sultana Haya és una representant, és la veu dels i les sahrauis que pateixen la brutal repressió en el seu propi país, en la seva terra. És la veu d'una dona forta, que no deixarà de lluitar per la causa, perquè és una causa justa i perquè els i les sahrauis mereixen un Sàhara Lliure i Independent.Tradueixo les meves paraules,
perquè sé que algú li pot costar entendre-ho.

Estos días que ha estado entre nosotros Sultana Jaya, con su hermana y una prima, he podido ver la gran magnifica comunicación que hay en las zonas ocupadas. La cantidad de gente que hay movilizada en los territorios ocupados, quizás porque aquí nos llega muy poca información de los territorios ocupados.
El pasado viernes tras la charla de la Sultana, vinieron todas ellas a casa, y a través de Nama, administrador de un chat dónde se conectan saharauis desde los territorios ocupados, desde los campamentos y también desde aqui mismo. Pudimos oír las impresiones de todos los que querían explicar lo que estaba pasando al Sáhara Ocupado.
Sultana (cómo podéis ver a la foto) habló a través de internet mientras muchos y muchas saharauis la escuchaban y le dedicaban sus felicitaciones, su apoyo y su Sáhara Independiente.
La verdad es que no tenía noticía que funcionara una manera tan fácil y tan rapida para difundir las noticías entre los saharauis. Fue para mí un hecho impresionante sentir a muchas personas desde el Sáhara dando noticias de última hora, de manifestaciones hechas, de palizas recibidas, etc.
De hecho, hablaron con los territoris ocupados durante mucho rato, en hassania, mientras que me traducian algunas de las cosas que se hablaban. Hacia las 3 de la mañana fué cuando después de unos cuantos tes se terminó la conección para ir a descansar. En el camino de llevar a Sultana al Hotel me dijo que queria que mandara unas fotos de las que habia hecho en la charla a un mail al territorio ocupado, para que se pudiera hacer difusión rapidamente, i así fué esa misma noche las fotos recorrian el Sàhara Ocupado.
Sultana Haya es una representante, es la voz de los y las saharauis que sufren la brutal represión en su propio país, en su tierra. Es la voz de una mujer fuerte, que no dejará de luchar por la causa, porque es una causa justa y porque los y las sahrauis merecen un Sáhara Libre e Independiente.